Vltavské kapří filety na bylinkách s jarní zeleninou

Jarní recept na kapra může být svěží, lehký a plný chutí, které evokují probouzející se přírodu. Zde je recept na kapra na bylinkách s citronem a zeleninou, který je jednoduchý a ideální na lehký jarní oběd.

Ingredience:

  • 2 filety (nebo 4 podkovy) z kapra, 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 citron (šťáva a kůra), 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvých bylinek (petržel, pažitka, tymián, rozmarýn – dle chuti)
  • 200 g baby karotek
  • 200 g zeleného chřestu
  • 150 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  • Sůl a mletý černý pepř

Postup:

Příprava kapra:

Filety kapra omyjte a osušte papírovou utěrkou. Lehce je osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Nechte odležet asi 15 minut.

Příprava bylinkového oleje:

Olivový olej smíchejte s nastrouhanou citronovou kůrou, nasekanými bylinkami a prolisovaným česnekem. Touto směsí potřete filety z obou stran.

Příprava zeleniny:

Baby karotky očistěte a krátce blanšírujte (povařte 3–4 minuty v osolené vodě a zchlaďte ve studené vodě). Chřest očistěte (odlomte dřevnaté konce) a také krátce blanšírujte. Hrášek stačí propláchnout (pokud je čerstvý) nebo na chvíli spařit.

Pečení kapra a zeleniny:

Předehřejte troubu na 180 °C. Filety kapra položte na plech vyložený pečicím papírem, kolem rozložte připravenou zeleninu. Pečte 15–20 minut, dokud kapr není propečený a zelenina lehce zkaramelizovaná.

Servírování:

Podávejte kapra se zeleninou jako lehké jídlo, případně doplňte vařenými bramborami nebo bagetou. Na závěr můžete pokapat citronovou šťávou a ozdobit čerstvými bylinkami.

Pokud máte rádi jemnou křupavost, můžete zeleninu na závěr krátce opéct na pánvi s kapkou másla.