Podzim voní dýněmi. Nejen na trzích a zahradách, ale i v kuchyni, kde se z nich dají vykouzlit ty nejlahodnější dobroty. Polévku už znáte nazpaměť? Pak je nejvyšší čas vyzkoušet něco nového. Máme pro vás tipy na recepty, ve kterých dýně posouvá známé chutě na novou úroveň.
Dýňový hummus: orientální klasika s podzimním twistem
Historie cizrnového hummusu z Blízkého východu sahá až do 13. století, u nás se ale do mainstreamu dostal teprve nedávno. Od té doby plní regály supermarketů a mnozí se rádi předhánějí, kdo připraví tu nejlepší verzi. Skvěle by obstál i dýňový hummus – upečenou dýni rozmixujte s vařenou cizrnou, tahini, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Dochutit můžete solí, pepřem či římským kmínem a podávejte s čerstvým pečivem nebo zeleninou.
Dýňové gnocchi: v hlavní roli krémová mozzarella a křupavá semínka
Milované italské gnocchi nemusí být jen z brambor – skvěle chutnají i z batátů, cukety, červené řepy nebo právě z dýně. Tu upečte na 200 °C doměkka, rozmixujte a smíchejte s vejcem, parmezánem, solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Postupně zapracujte mouku, vytvarujte nelepivé těsto, nakrájejte na kousky a krátce povařte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek, přidejte rajčata, dochuťte solí, pepřem, oreganem a špetkou cukru a nechte zredukovat. Hotové gnocchi promíchejte s omáčkou a podávejte s mozzarellou, praženými dýňovými semínky a čerstvými bylinkami.
Dýňové rizoto: A proč ne rovnou v dýni?
Baví vás, když kromě jídla můžete ujídat samotný talíř, jako u zelňačky v chlebu? Vyzkoušejte exotickou variantu doma – mini dýně stačí seříznout nahoře, vydlabat semínka a vnitřek potřít olejem. Osolte, opepřete a pečte při 180 °C asi 20–25 minut, dokud nezměknou, ale drží tvar. Pak je naplňte rizotem nebo jinou oblíbenou směsí a podávejte – dužinu si při jídle můžete vychutnat spolu s náplní.
Dýňový burger: podzimní variace s křupavou zeleninou a svěžím dipem
První rostlinný burger spatřil světlo světa v roce 1982 v americkém Oregonu. Jeho autor Paul Wenner místo masa použil směs z ovesných vloček, rýže, hub a sýra a nazval ji Gardenburger. Naši dýňovou verzi si můžete připravit z pečené dýně rozmixované s cizrnou, parmezánem, vejcem a kořením, ze směsi vytvarovat placičky a ty dozlatova opéct. Podávejte je v housce se salátem, křupavou zeleninou a jemným dipem z polotučného tvarohu Tatra, citronové šťávy, česneku a čerstvých bylinek.
Dýňový cheesecake: letní sladkost na podzimní dny
A sladká tečka na závěr… Už ve starověkém Řecku měl cheesecake výsadní postavení – na prvních olympijských hrách v roce 776 př. n. l. byl podáván sportovcům jako zdroj energie. A tu se zkracujícími se dny určitě oceníme i my. Dýňový cheesecake připravíte tak, že rozdrtíte máslové sušenky, smícháte je s rozpuštěným máslem a vtlačíte do formy jako základ. Krém vyšlehejte z dýňového pyré, polotučného tvarohu Tatra, čerstvého smetanového sýra, vajec a trochy cukru, dochuťte vanilkou, skořicí nebo hřebíčkem. Nalijte na korpus a pečte ve vodní lázni dozlatova. Po vychlazení podávejte s kopečkem šlehačky nebo jen tak ke kávě.
Zdroje: Oregon Encyclopedia, Britannica, Pastry Team USA