Jarní recept na kapra může být svěží, lehký a plný chutí, které evokují probouzející se přírodu. Zde je recept na kapra na bylinkách s citronem a zeleninou, který je jednoduchý a ideální na lehký jarní oběd.
Ingredience:
- 2 filety (nebo 4 podkovy) z kapra, 2 lžíce olivového oleje,
- 1 citron (šťáva a kůra), 2 stroužky česneku
- hrst čerstvých bylinek (petržel, pažitka, tymián, rozmarýn – dle chuti)
- 200 g baby karotek
- 200 g zeleného chřestu
- 150 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- Sůl a mletý černý pepř
Postup:
Příprava kapra:
Filety kapra omyjte a osušte papírovou utěrkou. Lehce je osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Nechte odležet asi 15 minut.
Příprava bylinkového oleje:
Olivový olej smíchejte s nastrouhanou citronovou kůrou, nasekanými bylinkami a prolisovaným česnekem. Touto směsí potřete filety z obou stran.
Příprava zeleniny:
Baby karotky očistěte a krátce blanšírujte (povařte 3–4 minuty v osolené vodě a zchlaďte ve studené vodě). Chřest očistěte (odlomte dřevnaté konce) a také krátce blanšírujte. Hrášek stačí propláchnout (pokud je čerstvý) nebo na chvíli spařit.
Pečení kapra a zeleniny:
Předehřejte troubu na 180 °C. Filety kapra položte na plech vyložený pečicím papírem, kolem rozložte připravenou zeleninu. Pečte 15–20 minut, dokud kapr není propečený a zelenina lehce zkaramelizovaná.
Servírování:
Podávejte kapra se zeleninou jako lehké jídlo, případně doplňte vařenými bramborami nebo bagetou. Na závěr můžete pokapat citronovou šťávou a ozdobit čerstvými bylinkami.
Pokud máte rádi jemnou křupavost, můžete zeleninu na závěr krátce opéct na pánvi s kapkou másla.